Ambra jest często opisywana jako piżmowa i o słodkim ziemistym aromacie w przeciwieństwie do innych substancji o zapachu mchu przypominającym wilgotną leśną ściółkę.
Jeśli poproś 10 różnych osób, aby opisali swoje wrażenia na zapach ambry, a możesz otrzymać 10 różnych odpowiedzi. Ogólnie rzecz biorąc, jaśniejsze kawałki ambry mają subtelny, przyjemny zapach. W szczególności białe i szare odmiany mają słodki, uzależniający aromat, który jest tak wysoko ceniony w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Od bardzo długiego czasu wymiociny lub odchody kaszalota były kluczowym składnikiem niektórych najlepiej pachnących, wysokiej klasy perfum. Niektóre zapachy firm takich jak Chanel, Gucci i Givenchy zawierają tę drogą i rzadko spotykaną substancję. Ambra jest woskową substancją powstałą w żołądku kaszalota. Chroni błonę śluzową żołądka i jelit przed ostrymi pokarmami, takimi jak muszle i szkielety kalmarów, a gdy zdarza im się niestrawność niestrawność, wieloryb wymiotuje lub wydala niejadalne części otoczone ambrą. Bardzo rzadko można ją znaleźć, co czyni substancję niezwykle cennym towarem. Nie trzeba dodawać, że nie wszystkie marki perfumeryjne mogą sobie pozwolić na taki luksusowy składnik perfum. Ambra jest woskową, łatwopalną substancją o matowym białym, szarym lub czarnym kolorze wytwarzaną w układzie trawiennym kaszalotów. Jest to jeden z najcenniejszych surowców w przemyśle perfumeryjnym, w którym jest stosowany jako środek utrwalający zapach na skórze.
Chociaż sztuczne utrwalacze stały się normą, niektóre wysokiej klasy perfumerie nadal używają go jako składnika swoich perfum. W przypadku najwyższej jakości ambry bryłka musi unosić się w oceanie tak długo, jak to możliwe, nawet 20 do 30 lat. Świeża ambra, czyli wydzielina kaszalota, jest bezużyteczna, ma czarny kolor, jest giętką, lepką substancją i ma silny zapach obornika. Rozjaśnia się z wiekiem z powodu utleniania się w słonej wodzie oceanu, a zapach staje się lekki, subtelny i słodki, a przynajmniej tak twierdzą eksperci. Zatem im jaśniejszy kolor, tym bardziej ambra staje się cenna.