Wino, w tym wino białe wytrawne to niezbyt popularny trunek spożywany w naszym kraju. W porównaniu do Francuzów czy Włochów, którzy wino podają do każdego posiłku – wypadamy raczej słabo. W Polsce wino pijemy jako trunek do towarzystwa, przy spotkaniu ze znajomymi czy na imprezie. Rzadziej jednak sięgamy po wino przy obiedzie czy kolacji. A szkoda, bo spożywanie wina ma sporo zalet.
PIJMY NA ZDROWIE
Wino ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka, jeśli jest spożywane regularnie, ale z umiarem. Mówi się, że substancje zawarte w winie mogą obniżać poziom tak zwanego „złego cholesterolu”, chronią przed ryzkiem nowotworów, a także zabijają niektóre bakterie. Wino zawiera też przeciwutleniacze, które wspomagają krążenie krwi i zwiększają wydajność płuc.
DOBRE NA ODCHUDZANIE
Mało kto wie, że białe wino wytrawne jest nieocenionym kompanem przy diecie. Świetnie komponuje się z większością niskokalorycznych dań – warto je podać do chudych ryb, cielęciny, jagnięciny, drobiu oraz dań warzywnych. Do tego sprawdzi się wyśmienicie w towarzystwie owoców morza. Ale to nie wszystko! Samo w sobie białe wytrawne wino nie jest kaloryczne, dlatego pite z umiarem i odpowiednio skomponowane z posiłkiem może nawet przyspieszyć nasz metabolizm.
ODROBINA WYTWORNOŚCI NIE ZASZKODZI
Nie ma co się oszukiwać – w dzisiejszych czasach żyjemy szybciej niż powinniśmy i przez to niestety często uciekają nam ważne chwile spędzane z naszymi rodzinami czy przyjaciółmi. A gdyby tak wyrobić sobie nawyk przygotowywania bardziej uroczystego obiadu choćby raz w tygodniu? Takiego obiadu złożonego z dwóch dań i deseru, podanego z winem? Być może taki zwyczaj pozwoliłby znaleźć chwilę, by się mentalnie zatrzymać i docenić te proste, ale jednak bardzo ważne momenty w naszym życiu. Korzystne walory zdrowotne, wspomaganie odchudzania czy podarowanie sobie odrobiny luksusu, to tylko niektóre z zalet regularnego picia wina. Pamiętajmy jednak, że pozytywne aspekty wina działają tylko wtedy, kiedy pite jest w rozsądnych ilościach!