W ostatnim czasie rośnie zapotrzebowanie na oferowanie konsumentom dobrej jakości żywności bezglutenowej.
Duży nacisk kładzie się na pieczywo, ponieważ chleb jest ważnym podstawowym pożywieniem każdego człowieka. Ryż i gryka są uważane za odpowiedni substytut pszenicy, ponieważ są powszechnie dostępne na całym świecie i są mniej alergizujące. Nie jest łatwo zrobić chleb bez mąki pszennej lub glutenu, ponieważ jakość chleba zależy od właściwości i funkcjonalności glutenu. Potrzeba dużej wiedzy i doświadczenia, aby upiec chleb bezglutenowy o odpowiednich właściwościach, smaku i konsystencji. Jeśli chcesz całkowicie uniknąć glutenu w pieczywie, rozważ w składzie takie zamienniki jak gryka, ryż, komosa ryżowa, siemię lniane, owies bezglutenowy, amarantus, nasiona chia, kukurydza, warzywa strączkowe oraz orzechy. Istnieje wiele pozytywnych powodów, dla których warto wybierać zboża bezglutenowe. Amarantus jest bogaty w witaminy i minerały, w tym witaminę C, i zawiera więcej białka niż jakiekolwiek inne pełne ziarno. Gryka jest dobrym źródłem cynku, miedzi i innych minerałów. Kasza jaglana i sorgo są bogate w przeciwutleniacze roślinne, białko oraz wapń, natomiast warzywa strączkowe zawierają dużo błonnika. Jeśli nie musisz unikać glutenu ze względów zdrowotnych, ale chcesz wybrać opcje o niższej zawartości glutenu, możesz poszukać chleba zrobionego z ziaren zawierających niewielkie ilości tego białka, jak orkisz czy żyto. Kiedy zdasz sobie sprawę, ile zdrowych ziaren jest wolnych od glutenu, zaczniesz dostrzegać, jaki masz wybór, który zapewni, że nie będziesz musiał w ogóle zmieniać swojej diety zbyt drastycznie czy całkowicie rezygnować z pieczywa. Świeże owoce i warzywa są zdecydowanie polecane dla osób na diecie bezglutenowej, o ile nie zostały przetworzone przy użyciu składników zawierających gluten. Zawsze sprawdź etykietę opakowania żywności przetworzonej, ponieważ niektóre produkty mogą zawierać gluten, a niektóre mogą mieć ostrzeżenia o zanieczyszczeniu krzyżowym, przykładowo zostały wyprodukowane w fabryce, która zajmuje się również produktami zawierającymi gluten. W wielu dobrych piekarniach możesz kupić pieczywo bezglutenowe z różnych zdrowych ziaren. Jeśli chodzi o gotowe pieczywo, przekąski, desery, sosy i wszystkie inne produkty żywnościowe, które kupujesz w supermarkecie czy sklepie spożywczym, prawdopodobnie wiele z nich zawiera w jakiś sposób gluten pochodzący z pszenicy, dlatego należy ich unikać. Niektóre chleby bezglutenowe zawierają trzy nasiona, chia, quinoa i proso, które są naturalnie niskoglikemicznymi nasionami i zawierają naturalne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla zdrowia człowieka.
Nasiona chia są znane z wysokiej zawartości błonnika, białka, wapnia, przeciwutleniaczy i kwasów omega-3.
Używaj nasion chia nie jako suplementu diety, ale jako alternatywy dla przetworzonych ziaren, takich jak w białym chlebie, ponieważ jest to dużo zdrowsze pełne ziarno. Quinoa zawiera żelazo, witaminę B, magnez, fosfor, potas, wapń, witaminę E i błonnik. Quinoa jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych uważanych za kompletne białko i zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy. Proso również charakteryzuje się wysoką zawartością białka, co czyni go istotnym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Zawiera również magnez, mangan i miedź i inne ważne składniki odżywcze. Bez względu na to, które chleby bezglutenowe wybierzesz, z pewnością poczujesz korzystną różnicę, jedząc pełnowartościowe, pożywne pieczywo. W sprzedaży znajdziesz obecnie wiele różnych rodzajów pieczywa bezglutenowego, dlatego nie ma potrzeby robić w domu chleba samodzielnie, co jest bardzo pracochłonnym i skomplikowanym procesem. Wiele piekarni specjalizuje się w wypieku chleba bezglutenowego, w ofercie znajdziesz również chleb dla cukrzyka, odpowiedni dla osób na diecie o niskim współczynniku glikemicznym, oraz dla wegan. Takie pieczywo nie zawiera glutenu, jajek, cukru, słodzików, ani żadnych niepotrzebnych wypełniaczy czy środków zagęszczających.