Dosyć charakterystyczne owoce, które są bardzo znamiennym źródłem różnego rodzaju pozytywnych, zdrowych składników. Pigwy, bo o tych owocach tutaj mowa, są obecne w sklepach, a więc nie ma większego problemu z tym, aby móc dokonać ich zakupu.
Pigwa to owoc, który przechowywany w niewłaściwych warunkach może bardzo szybko ulec zepsuciu. Dlatego też bardzo istotnym elementem jest właściwe przechowywanie. Oczywiście w warunkach domowych jest to lodówka.
Niemniej jednak mówiąc o działaniach podejmowanych przez hurtowników, przez osoby zajmujące się sprzedażą tych owoców, muszą być podejmowane określone działania mające na celu zabezpieczenie ich przed zepsuciem. W tym miejscu będziemy chcieli wskazać na specjalistyczny środek o nazwie Fruit Smart. Jest to nowość na rynku, która jednakże wykazuje bardzo wysoką skuteczność działania. Fruit Smart jest specjalistycznym środkiem, dzięki któremu można wydłużyć żywotność różnego rodzaju owoców, warzyw, a zatem również pigwy.
Aby było można mówić o skutecznym zabiegu przedłużenia żywotności, należy zastosować ów środek w szczelnej komorze.
Może to być jakakolwiek komora, jakakolwiek chłodnia, ale warunkiem podstawowym jest to, aby była ona szczelna. Fruit Smart jest środkiem bazującym na 1-MCP czyli na 1- metylocyklopropylenie. Dawka środka zalecanego przy zabezpieczeniu owoców pigwy wynosi od 0,037 do 0,068 g na metr sześcienny chłodni. Druga wartość jest graniczną, której nie należy przekraczać. Owoce, które były przechowywane w temperaturze do 10 stopni, mogą być poddane zabiegowi w ciągu siedmiu dni od dokonania zbiorów. Jeśli natomiast temperatura przechowywania wynosiła powyżej tej wartości, to wówczas ów zabieg powinien zostać przeprowadzony w przeciągu trzech dni od dokonania zbiorów. Znacznie więcej informacji na ten temat można pozyskać zaglądając na stronę internetową jak przechowywać pigwę. Warto dodać, że jest to środek w pełni bezpieczny dla owoców.