• Biznes
  • Dom
  • Handel
  • Rozrywka
  • Sport
  • Turystyka
  • Zdrowie i Uroda

Przyjazne treści

Ogromna baza ciekawych artykułów podzielonych tematycznie – zapoznaj się z nimi.

  • Biznes
  • Dom
  • Handel
  • Rozrywka
  • Sport
  • Turystyka
  • Zdrowie i Uroda
Blog

Różne rodzaje pizzy – jaką wybrać?

Pizza niejedno ma imię. Jej długie dzieje połączone z trudną historią Włoch sprawiły, że każdy region Italii może poszczycić się swoim specyficznym plackiem. Te najpopularniejsze zostały wyróżnione specjalnymi oznaczeniami, przyznawanymi przez różne organizacje unijne. Nim zdecydujemy się na wybór tego smacznego dania warto zapoznać się z jego historią i specyfiką.

Początki pizzy sięgają średniowiecza, chociaż zdaniem innych badaczy protoplastów naszego placka należy szukać jeszcze w czasach starożytnych. Pierwotnie danie to określona „pizą” i podawano w dwóch formach: z bazylią i serem lub z rybą. Pizza w formie jaką znamy pojawiła się w XVIII wieku w Neapolu, a o jej początkach możemy przeczytać w interesującej powieści Macieja Hena pt. „Solfatara”. Szybko okazało się jednak, że ilu Włochów tyle smaków. Poszczególne regiony wyprawowały własne, często unikalne, kompozycje dodatków. Oto najpopularniejsze z nich.

Neapolitana
Nazywana bywa czasem „verace” co znaczy „prawdziwa”, bowiem to od niej rozpoczęła się historia współczesnej pizzy. Powstała (jak wskazuje nazwa) w Neapolu, w jej skład wchodzą więc składniki charakterystyczne dla regionu. Na neapolitanie znajdziemy zatem: pomidory odmian San Marzano lub Piennolo del Vesuvio oraz pochodzący z gminy Agerola ser mozarella Bufala Campana. Mieszkańcy Neapolu są dumni ze swojego placka i podkreślają, że to właśnie ich pizza została wyróżniona przez UNESCO wpisem na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego oraz oznaczeniem GTS (przyznawane produktom wyrabianym w tradycyjny sposób).

Margherita
Ten bodaj najpopularniejszy rodzaj pizzy ma bardzo interesującą historią. Pochodzi z Neapolu i według legendy stworzył go kucharz Raffaele Esposito na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Władczyni miała zauważyć, że zielona bazylia, biała mozarella i czerwone pomidory odpowiadają barwom na fladze Włoch. Od jej imienia wzięła się więc obecna nazwa pizzy.

Marinara
To również jedna z odmian pizzy neapolitańskiej, a jej historia sięga jeszcze XVIII wieku. Nazwa wzięła się stąd, że w skład pizzy wchodziły składniki, które mogły być transportowane statkami i podawane marynarzom. Tradycyjny przepis podał w XIX wieku słynny włoski badacz Francesco de Bourcard, który zanotował, że w skład marinary wchodzą: pomidory, świeży czosnek i suszone oregano. W dawnych czasach smak tej pizzy wzbogacano… smalcem. Dziś na szczęście nie znajdziemy tego dodatku w naszym daniu.

Siciliana
Na mapie włoskich odmian pizzy Sycylia to prawdziwe państwo w państwie. Każdy region tej wyspy posiada własne wersje owego smacznego dania. Do najpopularniejszych należy prostokątna „sfincione” z Palermo. Poza sosem znajdziemy na niej zioła, cebulę, ser i anchois. W innych regionach Sycylii na nasz placek trafić mogą ziemniaki, jajka, kiełbasa, a nawet brokuły. Ciekawą odmianą jest siciliana, którą wypiekają Włosi mieszkający w USA. Tam na cieście królują różne rodzaje sera.

Hawajska
Bodaj najbardziej kontrowersyjna z odmian pizzy, której raczej nie spróbujemy we Włoszech. Powstała w Kanadzie i została stworzona przez greckiego kucharza Sama Panopoulosa. Dodatek słodkiego ananasa wywołał wściekłość mieszkańców Italii i ostrą krytykę znawców kuchni. Spodobał się jednak klientom pizzerii, tak więc popularną hawajską znajdziemy praktycznie w każdym takim lokalu.

Calzone
Ta ciekawa pizza wywodzi się z Neapolu chociaż popularna jest również w Apulii. Spośród innych placków wyróżnia się układem ciasta – jest ono zawinięte i nieco przypomina dużym pieróg.

Kalabryjska 
Mniej znana pizza pochodząca z najbiedniejszego regionu Włoch. W jej skład wchodzą lokalne wędliny, a sos pomidorowy wzbogacany jest o ostre papryczki pepperoni.

Jak widzicie pizza niejedno ma imię, a większość znanych nam jej rodzajów związana jest z jakimiś lokalnymi tradycjami lub historią Włoch. Zanim więc zaczniemy eksperymentować z nietypowymi dodatkami, warto wcześniej poznać te najbardziej podstawowe. Jest ich tak wiele, że każdy z nas z pewnością znajdzie wśród nich coś dla siebie. Kulinarna podróż po mapie włoskich pizzy będzie więc doświadczeniem niezapominanym!

Podobne artykuły:

Biuro rachunkowe z którym zawsze należy być bliżej
Wymagania RODO a bezpieczne przechowywanie dokumentów i akt
Co warto wiedzieć o technologicznych gadżetach?
Rozwiązania pozwalające prowadzić prace na wysokości
Czosnek suszony mielony – skuteczna broń w walce z infekcjami i poprawie smaku potraw
Naczepy w DBK: Klucz do Efektywnego Transportu
Doczepiane włosy które niebawem pojawią się na waszych głowach
Jak uzyskać korzystną pożyczkę dla firmy?
Jakie składniki w kosmetykach są odpowiednie dla skóry atopowej, a jakich lepiej unikać
Doskonale zrealizowane profesjonalne zabiegi kosmetyczne
Pamiątka z naszego ślubu
Czy masz może zamiar zmodernizować system ogrzewania jaki masz w domu?

Nawigacja wpisu

Prosty przewodnik na temat korzystania z iPada
Jak znaleźć idealnego fotografa ślubnego – poradnik

Related Posts

  • Jak dobrać płytki do łazienki i kuchni? sprawdzone praktyczne porady

  • Mepik 300 sl – regulator wzrostu wspierający stabilne plony

  • Wentylacja hybrydowa – dlaczego to przyszłość budownictwa?

  • Foteliki cybex – testy i certyfikaty bezpieczeństwa

  • Mobilny serwis TIR we Wrocławiu i okolicach

    Awaria ciężarówki na drodze? Sprawdź, jak działa mobilny mechanik

  • Aluminium: Niezastąpiony materiał w produkcji opakowań i foremek

  • Domowa apteczka ziołowa dla psa – co warto mieć?

  • Magazyny energii oferowane przesz firmę APP Energy z Lublina

    Magazyn energii a fotowoltaika: jak połączenie tych technologii zwiększa niezależność energetyczną?

  • Domki w zakopanem jak z bajki – idealne miejsce na romantyczny wyjazd

  • Płytki w szachownicę – klasyczny wzór, który nigdy nie wychodzi z mody

  • Plusy i minusy studiowania za granicą

  • Jak przygotować samochód do przeglądu rejestracyjnego, aby uniknąć poprawek?

Twórca bloga

Marek Litwin

Interesuje się dziennikarstwem, lubię dużo czytać i jeszcze więcej pisać. Zachęcam do zapoznania się z moimi publikacjami.

Nowe pozycję na blogu

  • Rcp online a tradycyjna rejestracja – przewagi systemu rcm control
  • Jak dobrać płytki do łazienki i kuchni? sprawdzone praktyczne porady
  • Mepik 300 sl – regulator wzrostu wspierający stabilne plony
  • Wentylacja hybrydowa – dlaczego to przyszłość budownictwa?
  • Foteliki cybex – testy i certyfikaty bezpieczeństwa
  • Worki foliowe – jak dobrać grubość i pojemność
  • Krzesła obrotowe – jak dobrać do biurka
  • Mobilny serwis TIR we Wrocławiu i okolicach
    Awaria ciężarówki na drodze? Sprawdź, jak działa mobilny mechanik

Kalendarz dziennikarza

październik 2025
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« wrz    

Więcej

srebrnagora.com.pl
mus.com.pl

Dlaczego warto wybierać narybek od sprawdzonych dostawców?

Theme by Bloompixel. Proudly Powered by WordPress