Czysta i higieniczna kuchnia to podstawa, każdy lokal gastronomiczny kładzie duży nacisk na utrzymanie czystości.
Z pewnością jest to także kwestia wizerunkowa, klienci którzy zauważą brud mogą zniechęcić się do odwiedzania danego lokalu, a także przekazać złą opinię dalej. Podobnie w przypadku hoteli, różnych lokali handlowych i usługowych. Dlatego trzeba zaopatrzyć się w środki do czyszczenia, mogą być to różne środki od odtłuszczaczy po środki dezynfekujące w kuchni. W kuchniach z pewnością przyda się wiele różnych środków czyszczących, trzeba regularnie odtłuszczać piekarniki, kuchenki, czy też okapy. Pamiętajmy także że tłuszcz będzie zbierał się na całym wyposażeniu, ścianach, podłodze, a nawet na suficie. Dlatego też środki muszą być bardzo skuteczne, często kupuje się dużo ilości. Dlatego też lepiej nabyć w dużych opakowaniach, będzie to także tańsze w porównaniu do mniejszych butelek czy opakowań. Warto pamiętać że że różne powierzchnie będą wymagały oddzielnych środków, dlatego innych środków użyjemy do czyszczenia urządzeń wykonanych z blachy kwasoodpornej, a czym innym wyczyścimy podłogę.
Z pewnością inne środki wykorzystamy do czyszczenia przypalonego piekarnia, a czym innym będziemy dezynfekować powierzchnie.
Można znaleźć także środki do czyszczenia konkretnych urządzeń, jeżeli chcemy wyczyścić automat do kawy, wówczas można zakupić specjalne środki do czyszczenia urządzeń do espresso usuwają plamy z rozlanej kawy, usuwają nagromadzenie się w urządzeniu dodatki takiej jak mleko. Dodatkowo można nimi przeczyścić wszystkie rurki i dysze. Niektóre urządzenia będziemy także czyścili parowo z wykorzystaniem dedykowanych środków czyszczących. Z pewnością chemia hotelowa musi być skuteczna, ale nie powinna także pozostawiać zapachów, klienci restauracji czy hotelów nie będą chcieli czuć chloru, niektóre środki chemiczne po użyciu mogą pozostawić nieprzyjemne zapach. Warto zatem nabyć środki, które są neutralne, i nie pozostawią po sobie ani nalotu ani nieprzyjemnego zapachu.