Odwiedzając dowolny internetowy sklep zoologiczny, możemy łatwo doświadczyć ogromnego bogactwa różnych rodzajów karm. Jak wśród nich wybrać tę najlepszą? Na co przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę?
Kto ją zrobił?
Warto zacząć od zapoznania się z opiniami na temat producenta karmy dla psa. Jego renoma jest bowiem bardzo ważnym wyznacznikiem jakości każdego produktu. Prześledźmy Internet w poszukiwaniu opinii/recenzji innych użytkowników. Z czyichś doświadczeń można wyciągnąć naprawdę przydatnych wiele wniosków.
Z czego się składa?
Niezwykle istotne jest zapoznanie się z etykietą. Na jej szczycie znajdować się powinny białka pochodzenia zwierzęcego, zapewniające wysoką strawność i zasobność w aminokwasy. Ważnym wyznacznikiem jest też obecność oleju rybnego i lnianego, które dostarczają kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3. Mają one wpływ na kondycję psiej skóry i sierści. Dobrze jak karma dla psa ma w składzie pulpę ziemniaczaną, stanowiącą źródło dobrze przyswajalnego błonnika. Układ odpornościowy będzie nam natomiast wdzięczny za witaminy i przeciwutleniacze. Na etykiecie szukajmy notki – Nie zawiera sztucznych aromatów i barwników. Uchroni ona przed podaniem psu posiłku z niebezpiecznymi środkami chemicznymi, które w dłuższej perspektywie mogą maksymalizować bądź powodować alergie, stany bólowe czy problemy z wrażliwością sensoryczną. Poprawa smaku czy terminu przydatności nie jest warta szprycowania czworonoga trucizną.
Komu ją przeznaczono?
Zastanowić się trzeba również nad tym, jakiej karmy tak naprawdę potrzebujemy. Jej podstawowe rodzaje to bytowa, weterynaryjna oraz specjalna. Dedykowane są one odpowiednio: konkretnej grupie zdrowych zwierząt. Pupilom wymagającym leczenia/wspomagania organizmu oraz psom o specyficznych wymaganiach. Uwzględnić należy również wielkość, rasę oraz wiek Burka czy Azora. To ważne ze względu na różne zapotrzebowanie energetyczne i problemy.
Dobra karma dla psa to gwarancja jego zdrowia i dobrego samopoczucia. Komfort pupila to przecież dla każdego właściciela sprawa najważniejsza.