Odkamieniacz w płynie to produkt służący do usuwania powłoki, warstwy lub osadu kamienia z powierzchni urządzeń, takich jak czajnik czy ekspres do kawy.
Kamień składa się z osadów mineralnych pochodzących z wody i nagromadzonych na powierzchni urządzenia AGD lub części maszyn. Odkamieniacze są przeznaczone do bardziej wymagających zastosowań niż standardowe domowe środki czyszczące.
Odkamieniacz w płynie do urządzeń marki Bosch
Kamień to nagromadzenie minerałów, takich jak wapń i magnez z wody na powierzchniach grzewczych i w zbiornikach. Jeśli woda zawiera nawet niewielkie ilości materiałów tworzących kamień, wewnętrzne powierzchnie ekspresu do kawy mogą wkrótce pokryć się kamieniem, co prowadzi do przegrzania, zwiększonego zużycia energii i awarii. Z tego powodu konieczne jest regularne czyszczenie ekspresów do kawy z osadów z kamienia, w służą do tego specjalne odkamieniacze, które można zakupić w płynie, w tabletkach czy w formie granulek.
Jednym z elementów programu konserwacji ekspresów do kawy powinno być regularne czyszczenie w celu usunięcia kamienia mineralnego, który nagromadził się z czasem. Zazwyczaj producenci zalecają odkamienianie ekspresów raz na dwa lub trzy miesiące. Nawet najmniejsza ilość osadów z kamienia utrudnia dobre ogólne ogrzewanie wody, zatem nie uzyskamy kawy w odpowiedniej temperaturze, również jej smak nie będzie taki sam.
Odkamieniacz w płynie bosch jest zwykle używany w celu przedłużenia żywotności ekspresów do kawy, umożliwiając pracę sprzętu na optymalnym poziomie i bez kosztownych awarii w przyszłości. Odkamieniacza można użyć do usunięcia osadów mineralnych na różnych powierzchniach. Metale i tworzywa sztuczne, a nawet szkło, mogą z czasem gromadzić niepożądane osady kamienia, które pogarszają jakość kawy i innych napojów. Ocet składa się głównie z kwasu octowego i wody. To błędne przekonanie, że ocet to dobry sposób na odkamienianie ekspresu do kawy. Zalecane jest stosowanie odkamieniacza na bazie kwasu cytrynowego lub mlekowego. Odkamienianie octem pozostawi bardzo silny zapach, którego nie da się łatwo wypłukać z urządzenia, poza tym ocet jest zbyt agresywny dla ekspresów.