Jeśli wpadniesz w pułapkę myślenia, że jesteś zbyt zajęty, aby gotować w domu, oceń, czy tak naprawdę jest. Poświęć tydzień na zapisanie czasu spędzonego na przeglądaniu Internetu, oglądaniu telewizji lub graniu w gry na telefonie.
Zsumuj wszystko i prawdopodobnie okaże się, że masz więcej wolnego czasu, niż sobie wyobrażałeś. Poświęć trochę czasu na gotowanie pysznych posiłków w domu, a twoja rodzina z pewnością na tym skorzysta. Funkcjonalna i zadbana kuchnia jest o wiele bardziej atrakcyjnym miejscem niż brudna i nieprzyjemna. Stwórz przestrzeń, w której poczujesz się dobrze, inwestując w podstawowy sprzęt do gotowania i opracowując system organizacyjny, który będzie dla Ciebie odpowiedni. Gotowanie jest znacznie mniej zniechęcające, jeśli nie musisz wybiegać do sklepu za każdym razem, gdy potrzebujesz jednego składnika. Zaopatruj spiżarnię w najczęściej używane produkty takie jak mąka, ryż, makaron, przyprawy i oleje kuchenne, abyś zawsze mógł coś ugotować bez konieczności ponownego robienia zakupów. W każdy weekend przeznaczaj trochę czasu na planowanie posiłków i tworzenie list zakupów na następny tydzień. Weź pod uwagę swój harmonogram pracy, na przykład jeśli wiesz, że we wtorek będziesz zajęty, zaplanuj posiłek, który jest szybki i łatwy do przygotowania, albo ugotuj podwójną porcję w poniedziałek, aby odgrzać posiłek na drugi dzień.
Przy odrobinie przemyślenia możesz dostosować domowe gotowanie do nawet najbardziej pracowitych tygodni. Regularne spożywanie domowych posiłków nie oznacza, że musisz gotować każdej nocy. Zrób sobie przerwę, gotując duże partie każdego przygotowanego posiłku, aby móc go podgrzewać. Warto mrozić porcje potraw do szybkiego odgrzania. Zastanów się również nad zrobieniem składników, które mogą być ponownie użyte na różne sposoby, na przykład gotowane piersi z kurczaka mogą być używane do kanapek czy makaronów, możesz również robić Sałatki, aby przygotować kilka różnych posiłków w ciągu kilku dni. Nie komplikuj sobie życia, jeśli dopiero zaczynasz gotować w domu, nie musisz być szefem kuchni. Zacznij od prostych dań i używaj prostych składników, jak makaron lub ryż z sosem i warzywami.