Z pewnością na wyposażeniu każdej stołówki czy też restauracji musi znaleźć się odpowiedni piec konwekcyjny.
Ważna jest szybkość przygotowywania posiłków, oraz łatwość czyszczenia, obecnie coraz więcej pieców posiada możliwość samoczyszczenia. Co z pewnością pozwoli zaoszczędzić wiele czasu, i jest po protu niezwykle wygodne. Proces pieczenia odbywa poprzez zastosowanie pary bezciśnieniowej, która cyrkuluje wokół produktu. Sprawia to że z artykułów spożywczych nie są wypłukiwane żadne witaminy czy substancje mineralne, które posiadają wartości odżywcze. Ponadto produkty zachowują swój kolor i smak.
Warzywa w piecach konwekcyjno parowych, zachowują swój surowy smak przy miękkości gotowanych. W czasie pieczenia piece konwekcyjno-parowe wytwarzają gorące powietrze, które wiruje szybko wokół produktów oddając im ciepło dzieje się to dużo szybciej niż podczas zwykłego pieczenia.
Proces przygotowywania jaki oferują tego rodzaju piece konwekcyjne jest o wiele szybszy, sprawia ze szybko zamykają się zewnętrzne pory mięsa, zapobiegając w ten sposób utracie soków. Przy użyciu specjalnych teflonów-aluminiowych blach można smażyć przy małym zużyciu frytury i bez potrzeby przewracania kotlety, krokiety czy też ryby. Jedzenie jest wówczas bardziej zdrowe, ponieważ nie nasiąka tłuszczami. Pieczenie pozwala na uzyskanie delikatnego, soczystego mięsa przy niskich stratach masy produktu. Takie urządzenia gastronomiczne pracują dwufazowo. W fazie pierwszej zamykane są pory mięsa, odbywa się to w temperaturze 120 stopni Celcjusza, natomiast w drugiej fazie mięso obrabia się w niskiej temperaturze, ale w długim przedziale czasu aż do 12 godzin, przeważnie pieczenie nocne. Obecnie wiele osób zwraca uwagę na spożywane posiłki, rezygnujemy z potraw zawierających duże ilości cukru, czy też tłuszczu. Dlatego też odpowiedni piec, który nie korzysta z frytury będzie z pewnością bardzo porządny, można w ten sposób przygotowywać wiele beztłuszczowych potraw wegetariańskich.