Znalezienie odpowiedniego sprzętu piekarniczego do wyposażenia piekarni może wydawać się trudnym zadaniem.
Ważne jest, aby pomyśleć nie tylko o tym, co chcesz wyprodukować, ale także o tym, ile produktów dziennie chcesz sprzedawać, ponieważ te szczegóły wpłyną na konkretny sprzęt, który powinieneś kupić. Niezależnie od tego, czy chcesz otworzyć nową firmę, rozwinąć istniejącą, czy po prostu wymienić przestarzałe elementy wyposażenia, będziesz chciał kupić odpowiedni sprzęt i uzyskać jak najwięcej korzyści za swoje pieniądze.
Linie automatyczne do produktów francuskich
Pierwszym krokiem do wypieku chleba lub innego wypieku jest przygotowanie ciasta. Odpowiednie wymieszanie ciasta ma kluczowe znaczenie dla jakości i tekstury gotowego produktu. Chociaż bardzo mała lub rzemieślnicza piekarnia może preferować ręczne mieszanie ciasta na chleb lub bułki, większość komercyjnych piekarni będzie potrzebować co najmniej jednego, jeśli nie wielu mikserów do ciasta. Najważniejszym czynnikiem jest dopasowanie możliwości mieszalnika do tego, co chcesz z nim zrobić.
Dzielarki do ciasta to wyspecjalizowane elementy sprzętu piekarniczego, które dzielą dużą partię ciasta na porcje o jednakowej wielkości i wadze, aby uzyskać spójne wyniki podczas robienia ciast, chleba, bułek, a nawet pizzy. Mieszałki, dzielarki, wałkownice oraz linie do produktów francuskich są doskonałymi urządzeniami zapewniającymi oszczędności czasu i energii w pracy i pomagają poprawić spójność wyrobów piekarniczych, które trafią do klienta.
Jeśli chodzi o produkcję wyrobów z ciasta francuskiego, zazwyczaj wykorzystywana jest do tego w piekarniach automatyczna linia do produktów francuskich. Konkretne wymagania klientów wpływają na układ linii, ale inne aspekty również mają duży wpływ na to, jakie są ustawienia, aby uzyskać wysokiej jakości produkt o pożądanym kształcie, wyglądzie, z nadzieniem lub bez. Gotowy produkt trafia na blachę, a następnie do pieczenia, chłodzenia i pakowania.