• Biznes
  • Dom
  • Handel
  • Rozrywka
  • Sport
  • Turystyka
  • Zdrowie i Uroda

Przyjazne treści

Ogromna baza ciekawych artykułów podzielonych tematycznie – zapoznaj się z nimi.

  • Biznes
  • Dom
  • Handel
  • Rozrywka
  • Sport
  • Turystyka
  • Zdrowie i Uroda
Zdrowie i Uroda

Mączka sojowa tańsza alternatywa dla tradycyjnych pasz stosowanych w hodowlach ryb

Obecnie mączka sojowa jest z powodzeniem wykorzystywana jako pasza w hodowlach ryb, jest tańsza niż powszechnie wykorzystywana mączka rybna.

Dzięki temu możliwe jest rozwijanie hodowli ryb na całym świecie. Pomogło to chińskiemu przemysłowi hodowli ryb i skorupiaków przejść od tradycyjnych metod do opartej na paszach produkcji większości karpi, tilapii, sumów i innych gatunków ryb słodkowodnych hodowanych w na całym świecie. To nowe podejście do pasz zapewniło krajowym i międzynarodowym konsumentom łatwy dostęp do wyższej jakości hodowlanych owoców morza po rozsądnych cenach, jednocześnie zapewniając rosnący rynek produktów soi uprawianych. Produkty sojowe mogą stanowić połowę lub więcej paszy dla gatunków karpi i tilapia, które stanowią prawie dwie trzecie produkcji słodkowodnej w Chinach. Dzięki soi ryby rosną szybciej i lepiej się rozwijają duża zawartość białka, oraz tłuszczów omega, jest to bardzo ważna. Mączkę rybną w paszy dla karpi i tilapii można całkowicie zastąpić koncentratem białka sojowego, co dodatkowo zmniejsza zapotrzebowanie na ograniczone zasoby mączki rybnej. Pasze na bazie soi dodatkowo mieszają oleje sojowe i rybne, aby zmniejszyć zależność od zapasów oleju rybnego w trudnej sytuacji.

Producenci ryb morskich i krewetek na całym świecie również zdobywają wiedzę z badań nad soją przeprowadzonych przez amerykański przemysł. Obecnie trwają badania mające na celu zwiększenie włączenia produktów sojowych w dietach kluczowych ryb morskich i krewetek hodowanych w Azji, Europie, na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Łacińskiej i Stanach Zjednoczonych. Okazuje się iż produkty uzyskane z soi mogę zredukować ilość mączki rybnej w paszy do 10%, co będzie dużą oszczędnością dla hodowców. Udział białka w mączce rybnej można zmniejszyć w diecie dorady czy okonia z odpowiednio dobranym pokarmem sojowym. Dzięki dużej zawartości białka ryby szybko rosną i osiągają rozmiary do odłowienia. Dzięki temu zyski hodowców znacznie się zwiększają. Więcej informacji na temat wykorzystania soi można znaleźć na stronie https://aptrans.pl/wedkarstwo/.

Podobne artykuły:

Podstawowe atuty solidnych sklepów dla wędkarzy
Dlaczego warto oferować nasz towar na Amazonie?
Poznaj zalety coachingu jak również konsultacji marketingowych
Jakie oprogramowanie będzie niezbędne w nowoczesnej firmie?
Automatyzacja w branży spożywczej – maszyny, które robią różnicę
Etyka i moralność w praktyce prawa
Piękna prezencja i jej znaczenie podczas codziennego funkcjonowania
Dlaczego ciągle trzymasz stary samochód w garażu?
Doskonałe wskazówki, które poprawią Twoje włosy i nadadzą im blasku!
Klasyczna oranżada znów zyskuje na popularności
Awaria ciężarówki na drodze? Sprawdź, jak działa mobilny mechanik
W jaki sposób najlepiej używać środków do prania ubrań w pralce

Nawigacja wpisu

Wybierz fryzjera mądrze i z rozwagą
Czy zasłony są bardziej uniwersalne niż rolety?

Related Posts

  • Czy psychoterapia online jest skuteczna?

  • Jazda na rolkach zimą na hali

    Jazda na rolkach zimą – gdzie i jak ćwiczyć swoje umiejętności?

  • Wegańskie tabletki na sen – Wybierz roślinne składniki!

  • Zaburzenia lękowe i depresja – jak psycholog pomaga w walce z nimi?

  • Jak poprawnie oczyścić nos? Przewodnik po nawilżaniu i higienie nosa

  • W czym pomaga koncentrator tlenu?

  • Trener personalny w Krakowie? Sprawdź do kogo warto się zgłosić!

  • Trzy skuteczne sposoby poprawy komfortu pacjentów w gabinecie stomatologicznym

  • Wykonywanie zabiegu plastyki powiek u mężczyzn w Gdańsku

    Opadające powieki u mężczyzn – Jak się z nimi uporać?

  • Jak dobrać najlepszy samoopalacz dla siebie?

  • Medycyna estetyczna i chirurgia plastyczna – jakie zabiegi są najchętniej wybierane?

  • Co powiecie na elektronicznie opracowaną dla was dietę?

Twórca bloga

Marek Litwin

Interesuje się dziennikarstwem, lubię dużo czytać i jeszcze więcej pisać. Zachęcam do zapoznania się z moimi publikacjami.

Nowe pozycję na blogu

  • Przyszłość energoelektroniki – miniaturyzacja i efektywność energetyczna
  • Jak dobrać sprzęt gastronomiczny do rodzaju działalności
  • Zalety mebli na wymiar w kuchni, salonie i garderobie
  • Rcp online a tradycyjna rejestracja – przewagi systemu rcm control
  • Jak dobrać płytki do łazienki i kuchni? sprawdzone praktyczne porady
  • Jak skutecznie wykorzystać wideo (np. tiktok) do prezentacji produktów niszowych?
  • Mepik 300 sl – regulator wzrostu wspierający stabilne plony
  • Wentylacja hybrydowa – dlaczego to przyszłość budownictwa?

Kalendarz dziennikarza

listopad 2025
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« paź    

Więcej

srebrnagora.com.pl
mus.com.pl

Dlaczego warto wybierać narybek od sprawdzonych dostawców?

Theme by Bloompixel. Proudly Powered by WordPress